Странице

среда, 13. август 2014.

DIY: Losion protiv opadanja i za brži rast kose

Da li vam kosa pojačano opada? Da li želite da vam kosa brže raste? Ako je odgovor DA, nastavite sa čitanjem jer sledi nešto što će vam pomoći.
Haha, ovo zvuči kao reklama :)

Pre nekoliko godina, kosa je počela da mi opada nešto više nego inače kada je promena godišnjih doba. Na internetu sam pronašla recept za losion od koprive koji sprečava dalje opadanje kose i pospešuje rast nove. Vrlo je jednostavan za napraviti a sve sastojke sam imala kod kuće i napravila sam losion. To je OVAJ recept. Mazala sam na kosu dva puta nedeljno, pre pranja tako što sam nekada ostavila preko noći i tek ujutro oprala kosu, a neki put sam držala samo par sati. Posle manje od dva meseca kosa je prestala da opada i izraslo mi je dosta nove kose. Uverila sam se da losion zaista deluje.

Ovih dana sam čula od dosta devojaka da se žale na opadanje kose, a i ja se nešto više "linjam" nego obično, pa sam ponovo napravila losion. Ovaj put sam se malo igrala pa sam recept sa coolinarike dopravila. Ipak sam ja tehnolog :).  Kao inspiracija mi je poslužio Allin losion. Pročitala sam sastojke za Allin i napravila nešto slično.

Tako sam dobila losion koji je kombinacija ta dva.
U sastav Allina ulaze: Koren i list koprive, beli luk, lavanda, destilovana voda i etanol.

sliku sam preuzela sa interneta, *izvor

Umesto etanola sam stavila jabukovo sirće, a ostalo zadržala :)

Moj recept izgleda ovako:
1 l destilovane vode,
15 supenih kašika usitnjenog lista koprive ( možete koristiti čaj od koprive ili nabrati i osušiti koprivu a zatim sitno iseckati lišće- ja sam tako),
6 korena koprive,
4 čena belog luka,
1 supena kašika suvog cveta lavande,
250 ml jabukovog sirćeta.

U ključalu vodu stavite koprivu, poklopite, sklonite sa šporeta i ostavite da stoji dva sata. Nakon toga zagrevajte ali da ne proključa i dodajte lavandu i beli luk koji je potrebno pritisnuti nožem ( samo zgnječiti dovoljno da pusti sok). Poklopite šerpu i ostavite van šporeta još dva sata. Zatim sve dobro iscedite i procedite u flašu. Na to dodajte jabukovo sirće i promućkajte.





I konačno, losion izgleda ovako. Kao što vidite na slici, nema zelenu boju kao litarski šampon od koprive već je braonkast, više kao čaj. Na slici izgleda dosta tamnije nego što jeste, pa sam slikala izbliza flašu da pokušam da vam dočaram boju:

Kako se koristi?
Losion stavite na vateni tupfer i mažete na teme. Lepo utrljajte i zatim izmasirajte teme nekoliko minuta.
Možete presuti u bočicu sa prskalicom ( oni osveživači za telo što imaju prskalicu :)), jednostavnije je, da ne morate stavljati sa vatom. Pošto trenutno nemam prskalicu, presula sam u manju plastičnu flašicu da lakše doziram a staklenu flašu držim u špajzu.

U onom receptu sa coolinarike piše svaki drugi dan da se koristi. A možete probati i kao Allin losion: sedam dana svaki dan ostaviti preko noći i ujutro oprati kosu, posle toga pet dana pauza, i onda ponovite postupak.

Bitno je da napomenem miris losiona. Kao što možete i da pretpostavite, prilično je neprijatan. Ali s' obzirom da se u sastavu nalaze beli luk i jabukovo sirće, i nije tako grozan kakav sam očekivala da će biti :)

Koliko često ćete koristiti losion, vaš je izbor i zavisi koliko vam kosa opada. Ja ću kao i ranije mazati dva puta nedeljno pred pranje, jer nemam veliki problem sa opadanjem kose.






Da li vam se dopada recept? Nadam se da će nekome biti od koristi. 
Ako  isprobate,  javite  utiske :)









17 коментара:

  1. Javljaj kako je uspelo korišćenje :) Nisam probala nikad ovakve losione .

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da da, posle dva meseca cu napisati kako deluje. Bice dovoljno vremena da se vidi napredak :)

      Избриши
  2. Ja sam koristila onaj recept sa coolinarke i bio mi je ok. Sada hvala Bogu mi kosa ne opada ali mi se ovaj tvoj losion baš, baš dopada, definitivno ide u recepte, u odeljak - " neće valjda da zatreba" ;-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala :) Drago mi je da ti se svidja.
      Ako nekad zatreba, imas i ovaj moj recept. Jos cu videti kako deluje ali verujem da ce biti dobar :)

      Избриши
  3. Mana vecine tih losiona i preparata za rast kose je to sto kosa nakon izvesnog vremena postane suva (etanol, pantenol, kopriva...znaju da sasuse kosu, ako se koriste intenzivno). Kao sto kazu ,,ne mozes i pare i jare''. :D Svidja mi se sto si umesto etanola stavila jabukovo sirce, koje ce samim tim uticati i na sjaj kose. :) Ja bih mozda umesto belog luka, kupila kapi belog luka - kao malo ,,bezbolniji'' miris. :D Uglavnom, mislim da ce taj recept delovati. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala :)
      Upravo zbog toga i nisam stavila alkohol vec jabukovo sirce. Setila sam se da je rastvor jabukovog sirceta i vode dobar za ispiranje kose jer daje sjaj :) Miris nije toliko strasan koliko zvuci kada znamo da ima beli luk. I lavanda se dosta oseti pa nekako maskira beli luk. Dobra ideja da probam sa kapima ;)
      I ja mislim da ce biti delotvoran losion. Trebalo bi, jer su svi sastojci prirodni i dobri za kosu.

      Избриши
  4. Merz Spezial meni je to pomoglo i kod noktiju kose i koze lica ima ga u apotekama mislim da je oko 30 tableta , a cena sve zavisi ali oko 1000 i nesto din.

    ОдговориИзбриши
  5. Cula sam za te tablete da su dobre :) Nesto slicno sam koristila, Cerin kapsule koje ciste lice od akni a jacaju kosu i nokte.

    ОдговориИзбриши
  6. Ja sam protiv opadanje kose koristila Oriflameove proizvode i jako sam zadovoljna, posle jednog pakovanja šampona i losiona primetila sam razliku, i novu kosicu :)! Jupi! Ovaj tvoj recept je prirodan, i ne sumnjam u njegovu delotvornost. Moraću da ga probam :D.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nisam probala nista od Oriflame-a za kosu, mada sam cula da su dobri.
      Volim da sama smuckam losion, jer je 100 % prirodno a skoro nista ne kosta :)

      Избриши
  7. I ja sam nesto slicno pravila neki dan, jedna tura sa bijelim lukom, druga samo kopriva, ruzmarin i malo lavandinog ulja. Mrzim bijeli luk, nema sanse da ga pojedem u hrani i jako sam se bojala da li cu moci podnijeti taj miris od kojeg mi se nekad cak povraca, ali nije strasno. Vjerovatno zbog lavande i ruzmarina. Stavim to neka tri sata prije pranja. Inace, ja sam kapi koristila.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dobra ideja svakako ;) Ni ja ne volim beli luk ali nije tako strašan miris u losionu, maskiraju ga sirće i lavanda. Sa kapima je sigurno bolje.

      Избриши
  8. Odličan recept, ja uvijek volim isprobati te DIY tretmane :D Sigurno ću probati taj losion samo me zanima miris. Da li se osjeti miris na kosi i nakon što se kosa opere? Preživjet ću ako se osjeti dok je to čudo na glavi, ali ne volim da mi kosa smrdi i kad se opere :D

    ОдговориИзбриши
  9. odličan recept no ja nisam osoba koja voli uradi sam šampone i losione, maske za lice bi voljela probati no nikako se ne usudim

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala.
      Probaj slobodno, sve je prirodno i ne moze da nasteti :) Maske za lice koristim one iz kuhinje jednako kao i kupovne, cak ih i vise volim :)

      Избриши