Странице

петак, 09. мај 2014.

Pivski kvasac u službi lepote, DIY: maska za lice od pivskog kvasca

Danas pišem jedan malo drugačiji post, o balgodetima pivskog kvasca i njegovoj primeni.
Prvo ću Vam ukratko napisati kako se dobija iz piva, zašto je dobro da ga koristite i na kraju kako možete vrlo jednostavno da napravite masku za lice od pivskog kvasca. Pa da počnem...

Kako se dobija pivski kvasac?

Pivski kvasac Saccharomyces cerevisiae  je sporedni produkt iz proizvodnje piva. Izdvaja se nakon završenog vrenja i kao takav sadrži čestice hmelja, koloidne čestice belančevina,čestice tropa zaostale posle kuvanja sladovine, mrtve ćelije, kao i izvesnu količinu mladog piva. Da bi mogao da se koristi u ishrani potrebno ga je preraditi: -Uklanjaju se mehaničke nečistoće propuštanjem kvasca preko sita a onda se kvasac taloži, posle čega se zaostalo pivo odvoji dekantovanjem. Zatim se kvasac pere hladnom vodom da bi se uklonile čestice adsorbovane na površini ćelijskog zida. - Potrebno je kvasac odgorčavati jer u toku glavnog vrenja adsorbuje gorke supstance hmelja. -Smanjenje sadržaja nukleinskih kiselina je neophodno zato što unošenjem veće količine može doći do taloženja kristala urinske kiseline u urinarnom traktu i zglobovima što dovodi do razvoja artritisa. -Ćelijska opna kvasca je sastavljena od materija hemiceluloznog tipa koje se teško vare, pa je zbog toga potrebno razoriti ćelijsku opnu da bi se povećala svarljivost. -Zatim sledi postupak autolize-samorazgradnje ćelija dejstvom sopstvenih enzima. Enzimi deluju na makromolekule, razgrađujući ih na manje jedinice koje mogu da prođu kroz ćelijski zid. Tako se belanćevine razdvajaju od peptida i aminokiselina, a nukleinske kiseline od nukleotida i nukleozida. - Radi se i modifikovanje ukusa dodavanjem ekstrakata arome neposredno pre sušenja. Mogu se dodavati karamel, koncentrati povrća i začini.

Zašto je dobro da koristite pivski kvasac?

Pored visokog sadržaja proteina, kvasac je bogat i tiaminom, riboflavinom, nikotinskom kiselinom kao i ostalim vitaminima B grupe. Sadržaj folne i pantotenske kiseline u kvascu je takođe značajan, kao i lipojeve kiseline, holina i biotina. Značajni su gvožđe, cink, natrijum, kalijum, magnezijum, kalcijum i u tragovima selen i hrom. Zbog sadržaja složenih šećera pogodan je i za dijabetičare.
Usporava starenje( zbog prisustva selena), ublažava stres( sadrži magnezijum), protiv infarkta i dijabetesa (hrom), protiv osteoporoze( kalcijum), za dobru krvnu sliku (gvožđe). Reguliše holesterol, pomaže lakše varenje i ublažava želudačne probleme.
Za lepotu je takođe značajan: neguje kožu, dok jača kosu i nokte. Pomaže u lečenju akni, efikasan je kod ekcema, upala i infekcija kože. Takođe jača zube, kosu i nokte, deluje antikancerogeno i eliminiše štetne materije iz organizma. 
Regeneriše kožu, čini je hidriranom, uklanja akne i deluje protiv bora tako da ga mogu koristiti i mlađe osobe koje imaju problema sa bubuljicama i masnom kožom, kao i starije dame za ublažavanje bora.
Kosa od kvasca postaje jača i otpornija, a deluje i na brži rast kose.
Nokti postaju jači i brže rastu, sprečava listanje i pucanje noktiju

Maska za lice:

Za masku sam koristila jednu kašičicu kvasca u prahu i jednu kašičicu mleka. Može se koristiti i voda umesto mleka ili jogurt, a po želji možete dodati i malo limuna. Preporučuje se i limun kod masne i aknama sklone kože. Probala sam i tako ali me je dosta peckalo na licu tako da sam nadalje koristila samo sa mlekom.
Suvi kvasac u prahu izgleda ovako:
Kada odlučite koje sastojke pored kvasca želite da dodate u masku, dobro izmešajte dok se ne dobije glatka smesa i nanesite na čisto lice a po želji i na vrat u tankom sloju.
Maska stajanjem na licu potamni, suši se, ispuca i zateže. Držite 15 minuta a zatim isperite mlakom vodom. Ako osetite peckanje, slobodno možete isprati i ranije. Preporučuje se jenom nedeljno koristiti.



Pivski kvasac je delotvoran na ceo organizam i kada se pije, u suvom obliku ili tablete. Ja povremeno razmutim jednu supenu kašiku suvog kvasca u 2 dl jogurta i popijem.
Možete kupiti u prodavnicama zdrave hrane.

Post je ispao dosta dugačak ali sam želela da ukažem na blagodeti pivskog kvasca koji je još bolji od pekarskog i da iskoristim svoje znanje iz tehnologije piva :)


6 коментара:

  1. Анониман09. мај 2014. 08:24

    Gde si nabavila traku zakosu?Ova maska moze da se pravi i od obicnog kvasca isti efekat imaju :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Traka je iz Oriflame-a, oko 100 dinara je bila. Koristim je kada se sminkam i kada stavljam maske :) Maska je ista i sa pekarskim kvascem, samo manje mleka treba staviti :)

      Избриши
  2. Анониман09. мај 2014. 11:31

    Da li je jos ima u katalogu?Nije skupa pa zato pitam,au potrazi sam za njom vec duze vreme sjajna stvar.

    ОдговориИзбриши
  3. Ne viđam je u katalozima već neko vreme a ne znam da li će ponovo biti. Imam je dosta dugo i stvarno je odlična :)

    ОдговориИзбриши
  4. Hehe, sa limunom te pecka. Pa naravno da pecka jer limun sadrži oko 5% limunske kiseline koja je odlična za eksfolijaciju kože. Kada nemam nijedan proizvod sa AHA kiselinama, koristim masku od kvasca i limuna. Peckanje prođe, a crvenilo nestane posle pola sata. Probaj, možda ti se svidi. A što se mleka tiče, izgleda da se ono i njegovi proizvodi ne preporučuju na licu jer mlečna kiselina ne pogoduje ph vrednosti kože. Pozz

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Znam da je limun dobar za kožu ali meni ne prijaju baš voćne kiseline. Jednom prilikom sam na savet farmaceuta probala kremu Avene Cleanance K, jako tanak sloj i "spržila" mi je kožu. Lice mi je jako osetljivo pa ne koristim hemijske pilinge.
      Hvala na komentaru :)

      Избриши